Hoe AI en data-analyse bedrijven helpen om energie-efficiëntie te maximaliseren.

Terug naar alle blogs
Scroll

De energiemarkt staat aan de vooravond van een technologische revolutie. Innovaties zoals kunstmatige intelligentie (AI), Internet of Things (IoT), en data-analyse zorgen voor een efficiënter, duurzamer en transparanter energiesysteem.

Maar wat kunnen deze ontwikkelingen voor bedrijven betekenen? Hoe kunnen organisaties profiteren van deze trends om hun energiebeleid te optimaliseren? In deze blog duiken we in de belangrijkste innovaties en laten we zien hoe deze bijdragen aan een toekomstbestendig energielandschap.

1. AI voor slimmer energiebeheer en kostenbesparing.

Wat is het?

Kunstmatige intelligentie (beter gekend als AI) gebruikt slimme algoritmes om energiestromen te voorspellen, optimaliseren en automatiseren.

Mogelijke toepassingen in de praktijk

Op niet al te lange termijn zullen er meer en meer oplossingen op de markt komen waarmee bedrijven hun energieverbruik dynamisch kunnen aanpassen op basis van actuele energieprijzen. Zulke systemen optimaliseren verbruik, injectie en opslag op de meest voordelige momenten, wat resulteert in kostenbesparingen en een kleinere ecologische voetafdruk.

Daarnaast kan automatisering ook ingezet worden ter ondersteuning van energiebesparende maatregelen, zoals het uitschakelen van systemen tijdens inactieve uren. Er kan gekeken worden naar de verschillende resources, waarmee AI de energiebronnen optimaal kan inzetten al naargelang de minimale kost of maximale winst van dat moment.

Hoe gaat Odot hier mee om?

Bij Odot investeren we sterk in de ontwikkeling van slimme tools waarmee we onze klanten een gedetailleerd inzicht geven in de huidige kostprijs van elke MWh, maar evengoed in toekomstige energiekosten. Dit resulteert voor bedrijven in een hogere kostenefficiëntie, en het stelt bedrijfsleiders in staat om strategische beslissingen te kunnen nemen.

In een volgende stap zouden onze inzichten gecombineerd kunnen worden met kunstmatige intelligentie, en zouden we via AI aanbevelingen kunnen formuleren voor de toekomst. De mogelijkheden zijn hierin vrijwel eindeloos.

2. Internet of Things (IoT): Energie-efficiëntie door connectiviteit

Wat is het?

IoT verbindt apparaten en sensoren, waardoor real-time monitoring van allerlei energie-toepassingen mogelijk is.

Mogelijke toepassingen in de praktijk

Slimme energiemeters: Deze meters bieden real-time inzicht in energieverbruik, waardoor bedrijven hun gebruik kunnen monitoren en optimaliseren. Evengoed kunnen hiermee vroegtijdig storingen opgespoord worden, wat leidt tot een stabieler en efficiënter netwerk.

Slimme thermostaten en verlichting: Deze apparaten passen de temperatuur en de verlichting automatisch aan op basis van aanwezigheid en voorkeuren, wat resulteert in energiebesparing en verhoogd comfort. Deze kunnen op afstand worden bediend via smartphones of andere apparaten, maar meestal is menselijke interactie niet nodig voor een goede werking.

Monitoring van hernieuwbare energiebronnen: IoT-apparaten volgen de prestaties van zonnepanelen en windturbines, waardoor onderhoudsbehoeften tijdig worden geïdentificeerd en de energieproductie wordt geoptimaliseerd. Dit draagt bij aan een efficiëntere integratie van hernieuwbare energie in het netwerk.

Laadpalen en batterijen: Ook andere toepassingen zoals EV-punten en batterijen kunnen tot op kwartierniveau (of met nog kleinere granulariteit) gemeten worden, waardoor allerhande inzichten tot stand komen. Zo kunnen bedrijven de ideale prijs voor hun publieke laadpaal efficiënt gaan bepalen, of de juiste momenten kiezen om stroom op te slaan op een batterij.

Deze toepassingen illustreren hoe IoT bijdraagt aan een efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer energiesysteem.

Hoe gaat Odot hier mee om?

Eind 2022 introduceerde we een 2e tak in onze dienstverlening, namelijk onze Cost & Consumption Service. Binnen deze dienstverlening leggen we een digitale connectie met de verschillende netbeheerders om op een continue manier verbruikshistorieken in te lezen in onze database. Deze worden op een inzichtelijke manier gevisualiseerd in my.Odot en kunnen door bedrijven gebruikt worden om verbruik, productie, injectie, kosten, opbrengsten, co2-uitstoot en allerlei andere parameters op te volgen

3. Data-analyse: Inzicht in het energielandschap

Wat is het?

Het verzamelen en analyseren van energiegegevens om trends en opportuniteiten te identificeren in de energie-aankoop of -strategie van een bedrijf.

Mogelijke toepassingen in de praktijk

Historische prijsanalyse: analyse van historische energietarieven om trends, seizoensinvloeden, en prijspieken te identificeren. Dit helpt bedrijven om in te spelen op mogelijke prijsstijgingen of -dalingen in functie van gebeurtenissen op de markt, bijvoorbeeld bij het fixeren van prijzen of het afsluiten van een volgend energiecontract.

Marktvolatiliteitsanalyse: Meet prijsschommelingen in de energiemarkt om te bepalen of het beter is om prijzen vast te leggen of variabel te laten. Deze analyse verkleint het risico op onverwachte kosten.

Voorspelling van energiekosten: Machine learning-modellen voorspellen toekomstige energieprijzen op basis van marktgegevens, geopolitieke factoren, en weersvoorspellingen. Ondernemingen kunnen anticiperen op prijsevoluties en hierop hun inkoopstrategie baseren.

Analyse van energiestromen: Analyseert interne data om piek- en dalmomenten van energiegebruik binnen het bedrijf te bepalen, maar evengoed kunnen hiermee inzichten bekomen worden in de productie van stroom via zonneparken of windturbines.

Impact van hernieuwbare energiebronnen: Analyseert hoe het toevoegen van zonne-energie of windenergie de energiekosten kan verminderen en biedt inzicht in de return on investment (ROI) van duurzame energiebronnen.

CO2-impactanalyse: Meet de CO2-uitstoot gekoppeld aan het energieverbruik en de inkoopkeuzes en helpt bedrijven in lijn te blijven met duurzaamheidsdoelstellingen en regelgeving.

Benchmarking met vergelijkbare bedrijven: Vergelijkt het energieverbruik en de -kosten van een bedrijf met die van vergelijkbare ondernemingen in dezelfde sector. Deze analyses laten bedrijven zien waar ze mogelijk inefficiënt zijn en waar ze verbeteringen kunnen definiëren.

Optimalisatie van energiemix: Analyseert welke mix van energiebronnen (zoals zonne-, wind-, en fossiele brandstoffen) het meest kostenefficiënt is voor het bedrijf. Door alle stromen met elkaar te verbinden kan het ideale energielandschap gecreëerd worden over alle vestigingen heen.

Hoe gaat Odot hier mee om?

Eerder dit jaar deed Odot een strategische participatie in zelospark, een technologiebedrijf dat zich richt op het leveren van hoogwaardige dataplatformen voor de energiesector. Zelospark ontwikkelde onder andere het byNeuron platform, dat bedrijven in staat stelt om hun eigen energieoplossingen te ontwikkelen en te beheren. Het platform biedt krachtige tijdreeks- en masterdatabeheerfuncties, wat de marktintroductietijd versnelt.

Met deze participatie wil Odot haar digitale leiderschap in de Belgische markt versterken en internationale groei verder stimuleren. We hebben de ambitie één van de belangrijkste spelers in de digitalisering van de energiesector te worden, gericht op het leveren van flexibele, open en schaalbare oplossingen voor onze klanten.

Conclusie.

De energiemarkt ontwikkelt zich sneller dan ooit, en bedrijven die tijdig inspelen op innovaties zoals AI, IoT, en blockchain staan een stap voor. Door deze technologieën te integreren in uw energiebeleid, kunt u niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Innovatie is volgens ons niet langer een optie, maar een noodzaak om concurrerend te blijven in een snel veranderende markt.

Wilt u ontdekken hoe uw bedrijf kan profiteren van de nieuwste energie-innovaties?

Neem met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ons team van experts staat klaar om u te begeleiden in het ontwikkelen van een futureproof energiestrategie. Samen creëren we een energielandschap dat niet alleen duurzaam is, maar ook volledig aansluit bij de unieke behoeften van uw onderneming.

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.