‘Curtailment’: nieuwe trend om kosten op stroomoverschotten zonnepanelen te vermijden.

Terug naar alle blogs
Scroll

Het injecteren van stroomoverschotten op het net kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen op het moment dat de stroomprijzen laag of negatief zijn. Dit maakt dat bedrijven steeds vaker inzetten op ‘curtailment’, een software-oplossing die gekoppeld wordt aan hun PV-installatie. Hiermee kan de installatie aangestuurd worden zodat bij negatieve prijzen de productie van zonnestroom beperkt wordt tot louter het eigen verbruik. De prijsformules in het energiecontract bepalen of curtailment aangewezen is en vanaf welk prijsniveau de productie best beperkt kan worden.

Lage en zelfs negatieve prijzen zijn momenteel schering en inslag waardoor het injecteren van stroomoverschotten een flinke meerkost kan opleveren. In deze context tekent er zich een nieuwe trend af bij bedrijven: het gebruik van curtailment, een software die het opwekken van groene stroom, zoals zonne-energie, tijdelijk inperkt. Curtailment-software stuurt de omvormers van de PV-installatie aan om de productie te verminderen en kan dus vermijden dat er een surplus aan zonnestroom geproduceerd wordt op het moment dat de prijzen negatief zijn.

Bedrijven gaan dus minder overschotten injecteren, wat betekent dat er minder volume door het injectiecontract gaat en er minder stroom wordt ‘verkocht’. In de meeste nieuwe injectiecontracten is curtailment nuttig omdat die injectie op het net vergoeden op basis van uurprijzen. De injectieformule bepaalt het prijsniveau vanaf wanneer curtailment geactiveerd dient te worden.

Wat betekent dit concreet?

Curtailment wint snel terrein aangezien het om een relatief beperkte investering gaat en de software inzetbaar is voor het gros van de bedrijven. Maar het is belangrijk de oplossing in het juiste perspectief te plaatsen. Zo kan curtailment In de huidige periode van lage en negatieve prijzen, zeker wat soelaas brengen en kosten besparen. Het is echter twijfelachtig of dat volgende zomer ook nog het geval gaat zijn. De volgende jaren worden in de zomerperiode namelijk 2 kernreactoren stilgelegd, waardoor een groot deel van de stroombehoefte op een andere manier voorzien zal moeten worden. De kans dat er dan frequent negatieve prijzen zullen voorvallen, wordt daardoor aanzienlijk kleiner.

Daarnaast is er natuurlijk ook nog het duurzaamheidsstandpunt. De installatie van zonnepanelen heeft uiteraard als doel om groene stroom te produceren, maar op sommige momenten wordt de productie daarvan nu afgeremd of de installatie afgezet. Eigenlijk worden stroomoverschotten dan als afval beschouwd en gaat er nuttige energie verloren – waarmee we uiteraard het doel van het opwekken van groene stroom voorbijschieten.

Odot raadt bedrijven eerder aan in te zetten op:

⚡Een gedetailleerde analyse van het energieverbruik: zodat de productie van de PV-installatie daarop kan worden afgestemd.

Batterijen: om eventuele stroomoverschotten op te slaan, maar die zijn wel een stevige investering die niet elk bedrijf kan terugverdienen.

Energiedelen: je kan stroomoverschotten delen met andere vestigingen van je bedrijf of zelfs met andere bedrijven. Bij energiedelen moet je wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras: het kan alleen binnen Vlaanderen, je hebt digitale meters nodig die het verbruik op kwartierniveau meten en sommige leveranciers maken energiedelen zo duur dat het niet meer rendabel is.

Gepland verbruik: probeer slim om te gaan met de momenten van consumptie die flexibel ingepland kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het opladen van de elektrische voertuigen op de parking van het bedrijf.

 

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.