Dubbel zoveel negatieve prijzen: bedrijven moeten bijbetalen voor injectie.

Terug naar alle blogs
Scroll

Bedrijven investeerden de voorbije jaren massaal in zonnepanelen. Maar als je de opgewekte stroom niet helemaal zelf verbruikt, kan je dit net geld kosten. Want met dubbel zoveel negatieve stroomprijzen dan in 2022, kan het zijn dat je moet bijbetalen voor de niet-verbruikte elektriciteit van je zonne-installatie. “Zonnepanelen blijven een verstandige investering, maar ondernemingen nemen best maatregelen om de kosten af te vlakken”, vertelt onze CEO, Chris Elbers.

De voorbije weken dook de stroomprijs steeds vaker onder nul. Dat is het geval wanneer het aanbod aan elektriciteit groter is dan de vraag. Als je op die momenten stroomoverschotten op het net injecteert, krijg je daar geen vergoeding voor, maar moet je bijbetalen voor de niet-verbruikte MWh’en die je zonnepanelen opleveren.

Negatieve energieprijzen zijn geen nieuw fenomeen. De voorbije jaren kwamen ze ook al voor, maar met nog vijf maanden te gaan, telde 2024 nu al meer uren met negatieve prijzen dan vorig jaar en ruim dubbel zoveel als in 2022.

Dubbel zoveel negatieve uurprijzen.

Wat is hier de oorzaak van?

De belangrijkste reden is natuurlijk het groeiende aanbod aan groene stroom. Het aantal PV-installaties nam zowel bij ondernemingen als bij particulieren enorm toe de voorbije jaren. De interesse was al groot en de energiecrisis van 2022 zette nog een turbo op de groei van het aantal zonnepaneleninstallaties. Ook windenergie, de hoge nucleaire capaciteit in ons land en andere vormen van elektriciteitsproductie zorgen mee voor lagere prijzen, maar ook voor een stroomaanbod dat steeds vaker de vraag overstijgt.

Daar komt nog eens bij dat energieleveranciers meer kosten aanrekenen voor PV-installaties. Een voorbeeld zijn de onbalanskosten. Vroeger wisten energieleveranciers ongeveer wanneer en hoeveel stroom bedrijven van het net zouden halen, zonnepanelen maken dat veel moeilijker om in te schatten. Dus zitten de leveranciers met onbalanskosten. Jarenlang sprongen ze daar soepel mee om, in een periode van lagere prijzen gaan de kosten voor bedrijven plots omhoog en is de flexibiliteit weg.

Oppassen voor extra kosten van stroomoverschotten?

Ondernemingen die in volle energiecrisis massaal zonnepanelen installeerden in de hoop dat ze konden profiteren van de uitzonderlijk hoge energieprijzen zijn eraan voor de moeite. Ze verdienen veel minder aan de stroomoverschotten die ze injecteren op het net en schieten er zelfs steeds vaker geld bij in.

Maar dat geldt zeker niet voor alle bedrijven, benadrukt Odot-CEO Chris Elbers: “Alles hangt af van de verhouding tussen je eigen productie en je autoconsumptie. Als je het grootste deel van de stroom die je PV-installaties opwekken zélf verbruikt, dan moet je weinig of geen stroom op het net zetten. Dan profiteer je volop van de ‘gratis’ groene energie van je zonnepanelen en voel je de negatieve elektriciteitsprijzen niet.”

Ondernemingen die toch regelmatig stroomoverschotten op het net moeten zetten, kunnen een aantal maatregelen om de kosten te beperken.

⚡ Batterijen kunnen de stroomoverschotten opslaan, maar die zijn een stevige investering die niet elk bedrijf kan terugverdienen. Ons advies is zeker een grondige studie te laten uitvoeren alvorens zo'n investering te doen.

⚡ Daarnaast kan je stroomoverschotten delen met andere vestigingen van je bedrijf of zelfs met andere bedrijven. Bij energiedelen moet je wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras: het kan alleen binnen Vlaanderen, je hebt digitale meters nodig die het verbruik op kwartierniveau meten en sommige leveranciers maken energiedelen zo duur dat het niet meer rendabel is.

⚡ Bedrijven kijken best hun energiecontracten nog eens grondig na. Energiecontracten zijn de laatste jaren sterk geëvolueerd door de energietransitie en nieuwe technologische innovaties. Vaak loont het de moeite om de huidige contracten te heronderhandelen. De negatieve prijzen op uurbasis ontstaan omdat op specifieke momenten doorheen de dag het aanbod aan stroom groter is dan de vraag. Maar als we niet naar die pieken kijken, maar naar de gemiddelde prijzen per dag, dan zien we dat die wél positief blijven.

Quote _ CEL _ Dubbel zoveel negatieve uurprijzen

Zonnepanelen blijven een slimme investering.

Dat we vandaag vaker negatieve stroomprijzen zien, wil nog niet zeggen dat ze ook de komende jaren een flink aantal uren onder nul zullen duiken. De totale energieproductie via hernieuwbare bronnen, waaronder zonnepanelen, zal alleen maar toenemen. Daar staat tegenover dat de productie uit andere bronnen (zoals nucleaire energie) dan weer afgebouwd zal worden. Ook regelgeving zal een rol spelen.

Conclusie.

“Zonnepanelen blijven ook in de toekomst absoluut een slimme investering, ecologisch én financieel”, benadrukt Chris Elbers. “Alleen is het belangrijker dan ooit om je PV-installatie zo goed mogelijk af te stemmen op je verbruiksprofiel. Maak een goede analyse van hoeveel stroom je nodig hebt op welke momenten. Neem daar ook toekomstige investeringen in mee, zoals het installeren van laadpunten voor elektrische wagens. Als het onvermijdbaar is om toch stroomoverschotten op het net te injecteren, onderzoek dan of batterijen of energiedelen rendabel zijn, en kijk heel goed de kleine lettertjes op je energiecontracten na.”

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.