Odot
Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.
De laatste maanden hebben tal van bedrijven zich tot ons gewend met de vraag of ze kunnen deelnemen aan Energiedelen, een initiatief dat de energiekosten aanzienlijk kan verlagen. Chris Elbers, CEO van Odot, benadrukt echter dat de potentiële voordelen niet altijd aan de verwachtingen voldoen. Hij legt uit: "Energiedelen is een prachtig concept, maar in de praktijk blijkt het voor veel bedrijven slechts een druppel op een hete plaat te zijn."
Maar laten we eerst begrijpen wat Energiedelen eigenlijk inhoudt. Dit innovatieve concept werd begin dit jaar gelanceerd door de Vlaamse Overheid en biedt bedrijven de mogelijkheid om lokale stroomoverschotten uit hun eigen productie te delen met andere vestigingen of bedrijven. Voorheen werd overtollige energie eenvoudig teruggevoerd naar het net. Nu kunnen bedrijven deze resterende volumes verdelen over andere locaties waar nog energie nodig is.
De verdeling van stroomoverschotten kan procentueel of volgens specifieke volgordes gebeuren, en de verdeelsleutels kunnen worden vastgesteld bij het opzetten van een 'Energiegemeenschap' via de website van Fluvius.
Chris Elbers benadrukt het belang van goede informatie: "We merken dat bedrijven onvoldoende geïnformeerd worden over de details van Energiedelen. Factoren zoals productietijden en afnamevolumes moeten nauwkeurig op elkaar worden afgestemd om te voorkomen dat een groot deel van de stroomoverschotten verloren gaat en terug het net op wordt gezet in plaats van met andere partijen binnen de Energiegemeenschap gedeeld. Er zijn tal van aspecten om rekening mee te houden."
Hier zijn vijf cruciale zaken om in gedachten te houden bij Energiedelen:
1. Beperkt tot Vlaanderen:
Het is essentieel om te onthouden dat Energiedelen een Vlaams concept is. Dit betekent dat je alleen een Energiegemeenschap kunt opzetten met partijen die zich op Vlaams grondgebied bevinden. Het delen van stroomoverschotten tussen een Vlaamse vestiging en vestigingen in Wallonië of Brussel is niet mogelijk.
2. Kwartierniveau:
Energiedelen gebeurt in real-time op kwartierniveau. Dit betekent dat er op exact hetzelfde kwartier op de ene locatie een overschot moet zijn en op de andere locatie een behoefte aan energie. Onvoldoende afstemming kan leiden tot verlies van stroomoverschotten.
3. Analyse vooraf:
Voordat je deelneemt aan Energiedelen, is het van cruciaal belang om een grondige analyse te maken van de verschillende verbruiksprofielen. Dit helpt om te bepalen welke locaties in aanmerking komen en hoeveel kosten je kunt besparen. Bij Odot gebruiken we een eigen tool om deze analyses uit te voeren zodat u de mogelijke opbrengsten kan inschatten.
4. Digitale (smart) of telegelezen meters vereist:
Energiedelen vereist digitale of telegelezen (AMR) meters, omdat deze meters het verbruik tot op kwartierniveau meten. Locaties met jaarlijkse of maandelijkse metingen moeten hun meters vervangen om deel te kunnen nemen aan een Energiegemeenschap.
5. Keuze van energieleverancier:
Het is belangrijk om je energieleverancier op de hoogte te stellen van je intentie om deel te nemen aan Energiedelen. Sommige leveranciers moeten bepaalde aanpassingen in hun systemen doorvoeren om dit mogelijk te maken. Bovendien kunnen energieleveranciers extra kosten in rekening brengen voor de meters die nodig zijn voor Energiedelen.
Om te bepalen of jouw bedrijf in aanmerking komt voor Energiedelen, kun je deze CHECKLIST gebruiken:
☑️ De locaties waarmee je wilt delen moeten zich in Vlaanderen bevinden.
☑️ Tijdens de momenten waarop je overschotten hebt, moet er een behoefte zijn aan elektriciteit op de andere locaties.
☑️ De locaties waarmee je wilt delen moeten digitale (smart) of telegelezen (AMR) meters hebben.
☑️ Je energieleverancier en je energiecontract moeten geschikt zijn voor Energiedelen.
Energiedelen is een veelbelovend concept, maar het vereist zorgvuldige planning en afstemming om de maximale voordelen te realiseren. Als je overweegt een Energiegemeenschap in te richten, is het raadzaam om eerst een grondige analyse uit te voeren en alle noodzakelijke stappen te nemen om ervoor te zorgen dat je Energiedelen succesvol kunt implementeren en de voordelen kunt benutten.