Anya Kussé
Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.
De meerprijs voor onbalanskosten die energieleveranciers doorrekenen in vele contracten voor bedrijven met zonnepanelen, is één van de belangrijkste factoren die kunnen leiden tot een financiële kater. Op 30 juni moeten grootverbruikers met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van meer dan 1GWh hun contract voor de installatie van zonnepanelen rond hebben. Maar in de huidige context met veel negatieve stroomprijzen, moeten ze hier extra mee opletten en hun energiecontract goed onderhandelen. Want toeslagen op bestaande energiecontracten tot wel 40% zijn geen uitzonderingen.
Met meer en meer zomerse dagen duikt de stroomprijs steeds vaker onder nul. Dat gebeurt wanneer het volume aan stroom die afkomstig is van oa. de vele PV-installaties, groter is dan de vraag. Stroomoverschotten die op zo’n moment op het net geïnjecteerd worden, kunnen voor een aanzienlijke meerkost zorgen.
Waar ze dat aanvankelijk eerst zelf droegen, hebben energieleveranciers het risico van die onbalanskosten ondertussen bij de klant gelegd, waardoor we vandaag enorme toeslagen zien op zonnepanelen, tot liefst 40% extra op bestaande contracten. Wat dus een pijnlijke en vaak ook onvoorziene kost met zich kan meebrengen. Zeker als je weet dat de clausules over deze extra kosten in energiecontracten niet altijd even duidelijk of specifiek zijn, waardoor je – met één extra zinnetje – bijna een blanco cheque tekent aan de energieleverancier.
De business case voor zonnepanelen komt dus onder druk te staan. Het is voor bedrijven dan ook cruciaal om gedetailleerd in kaart te brengen wat hun verbruik precies is, om hun productie daarop af te stemmen. Ondernemingen die toch regelmatig stroomoverschotten op het net moeten zetten, kunnen een aantal maatregelen nemen om de kosten te drukken:
1. Grondige revisie van het energiecontract
Vaak loont het de moeite om de huidige contracten te heronderhandelen. De negatieve prijzen op uurbasis ontstaan omdat op specifieke momenten doorheen de dag het aanbod aan stroom groter is dan de vraag. Maar als we niet naar die pieken kijken, maar naar de gemiddelde prijzen per dag, dan zien we dat die wél positief blijven. Ondernemingen die veel stroom injecteren, onderhandelen dus mogelijk beter een energiecontract zonder afrekening op uurbasis.
2. Batterijen
Batterijen kunnen de stroomoverschotten opslaan, maar die zijn een stevige investering die niet elk bedrijf kan terugverdienen.
3. Deel overschotten
Daarnaast kan je stroomoverschotten delen met andere vestigingen van je bedrijf of zelfs met andere bedrijven. Bij energiedelen moet je wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras: het kan alleen binnen Vlaanderen, je hebt digitale meters nodig die het verbruik op kwartierniveau meten en sommige leveranciers maken energiedelen zo duur dat het niet meer rendabel is.