Stroomoverschotten van zonnepanelen: waarom injectie niet altijd loont.

Terug naar alle blogs
Scroll

Steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen. Logisch: het is een slimme zet richting duurzaamheid en kostenbesparing. Toch merken wij bij Odot als energieboekhouder dat het financiële plaatje rond zonne-energie in snel tempo verandert. Eén van de grootste aandachtspunten? De lage – en soms zelfs negatieve – vergoeding voor het injecteren van stroomoverschotten op het net.

Van opbrengst naar kost

Waar bedrijven vroeger nog een mooie vergoeding kregen voor de stroom die zij niet zelf verbruikten, zien we vandaag steeds vaker lage injectietarieven, vooral op momenten van piekproductie (zonnige middagen in lente en zomer). In sommige gevallen resulteert dit zelfs in negatieve prijzen: bedrijven moeten betalen om stroom op het net te zetten.

Waarom dalen die tarieven?

De oorzaken zijn uiteenlopend:

1. Overaanbod tijdens piekmomenten
Zonnepanelen produceren allemaal op hetzelfde moment. Dat zorgt op zonnige dagen voor een overschot aan stroom op het net, terwijl de vraag op datzelfde moment vaak beperkt is.

2. Hogere onbalansprijzen
Onbalanskosten wegen doorgaans zwaarder door bij injectiecontracten omdat de teruggave naar het net niet altijd even voorspelbaar is. Door de schommelingen ontstaan grotere verschillen in de netbezetting, wat opgevangen wordt door extra marge aan de eindgebruiker aan te rekenen.

3. Uur-gebaseerde afrekening door energieleveranciers
Klassieke contracten op basis van gemiddelde maandprijzen verdwijnen. In de plaats komen dynamische contracten met uurprijzen. Hierdoor voelen bedrijven rechtstreeks de impact van prijsschommelingen – inclusief negatieve prijzen op momenten van overproductie.

4. Extra kosten per kVA
Naast de injectieprijs zelf rekenen leveranciers in vele gevallen bijkomende kosten aan. Denk aan tarieven per kVA, die afhangen van het geïnstalleerd vermogen. Daarnaast liggen de afslagen per geïnjecteerde MWh vaak hoger dan de toeslagen die een bedrijf krijgt aangeboden voor de te betalen stroom. Deze bijkomende lasten maken het nettoresultaat van injectie nog minder gunstig.

Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Bedrijven die overdag weinig verbruiken, en dus veel stroom injecteren, draaien vandaag soms verlies op hun zonne-energie. Dit maakt een klassieke terugverdientijdsberekening minder betrouwbaar. Een zonnepaneelinstallatie die louter gericht is op maximaal aantal kilowatturen injecteren, is anno 2025 economisch vaak achterhaald.

Wat kan u doen om de impact te beperken?

De financiële waarde van zonne-energie zit vandaag niet langer in het volume dat u produceert, maar in hoe slim u ermee omgaat. Hieronder vindt u vijf strategieën die wij als energie-boekhouder kunnen aanbevelen om het maximale uit uw installatie te halen – zelfs wanneer injectie weinig of niets opbrengt.

Verleg verbruik naar momenten van opwek
Een directe manier om minder afhankelijk te zijn van injectie is door het eigen verbruik te verhogen op de juiste momenten. Denk aan laadpalen voor elektrische wagens, koelinstallaties, of productieprocessen die u kunt aansturen wanneer de zon schijnt.

Deel uw stroomoverschotten
Dit zogeheten Energiedelen laat u toe om de stroom die u niet zelf verbruikt, over te dragen aan een andere entiteit binnen uw groep of zelfs aan derden. Voorwaarden en mogelijkheden verschillen per situatie, maar het is in veel gevallen een interessante manier om méér waarde te halen uit uw zonneproductie, zonder afhankelijk te zijn van injectietarieven.

Overweeg batterijopslag of Energiedelen
Een batterij biedt de mogelijkheid om stroom tijdelijk op te slaan wanneer productie hoger is dan verbruik. Dit is vooral interessant op locaties waar er veel injectie plaatsvindt tijdens de dag, maar ook ’s avonds of ’s nachts nog verbruik is..

Optimaliseer met curtailment
Curtailment betekent letterlijk: het beperken van de productie wanneer het economisch of technisch niet interessant is om te injecteren. In plaats van negatieve prijzen te slikken of extra injectiekosten te betalen, kan u er bewust voor kiezen om (een deel van) uw productie tijdelijk stil te leggen. Dit klinkt contra-intuïtief, maar in een goed doorgerekend scenario kan curtailment een slimme manier zijn om verliezen te vermijden en uw totale energiebalans te optimaliseren.

Analyseer en optimaliseer
Elk bedrijf is anders. Een grondige analyse van uw verbruiksprofiel, productie, en netcapaciteit is cruciaal voor een rendabele strategie.

Conclusie: tijd voor een doordachte energieaanpak.

Elke situatie is uniek. De ideale strategie hangt af van factoren zoals:

• Uw verbruiksprofiel en productiecurve
• Beschikbare netcapaciteit
• Contractuele afspraken met leverancier en netbeheerder
• Technische installatiemogelijkheden

Een grondige analyse is dan ook de basis voor elke slimme ingreep. Als energieboekhouder helpen wij u niet alleen om de juiste cijfers te verzamelen, maar vooral om ze correct te interpreteren en er concrete actie aan te koppelen.

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.