Zijn dynamische energiecontracten voordeliger voor mijn bedrijf?

Terug naar alle blogs
Scroll

De laatste dagen heeft de media er de mond van vol: dynamische energiecontracten zouden veel financieel voordeel kunnen opleveren voor de consument. Maar geldt dit ook voor bedrijven? In dit artikel lichten we de werking van dynamische contracten en het potentieel voor ondernemers verder toe.

Wat zijn dynamische energiecontracten?

Een dynamisch tarief volgt de marktprijzen rechtstreeks. De prijs die u betaalt, wijzigt elk uur voor elektriciteit, of dagelijks voor aardgas. Deze energieprijzen worden elke dag bekend gemaakt voor de dag erna. U weet dus één dag van tevoren wat de ‘goedkope’ of ‘dure’ uren zullen zijn. Op het einde van de maand gaat de leverancier uw werkelijke verbruiken afrekenen tegen de overeenkomstige uur- of dagprijzen.

Wat is het verschil met variabele energiecontracten?

Zowel dynamische als variabele energiecontracten maken gebruik van dezelfde (variabele) prijsbeurzen om de basis van de energiekost te bepalen. Waar er bij dynamische contracten gekeken wordt naar de kleinste prijseenheid (per uur voor elektriciteit en per dag voor aardgas), werken variabele energiecontracten met gemiddelden op dag- of bijvoorbeeld op maandbasis. Op het einde van de maand zal de leverancier het gemiddelde berekenen en alle verbruik tegen die prijs aanrekenen.

In onderstaande grafiek illustreren we dit met een voorbeeld aan de hand van de verbruiken van 08:00 uur en 14:00. Op beide uren wordt 8 MWh verbruikt. Om 8u zal de totale kost echter veel hoger liggen (8 MWh x € 127 = € 1.016) dan hetzelfde verbruik om 14u (8 MWh x € 55 = € 440).

Dynamische energiecontracten _ Prijzen per uur

Als we de totale dynamische kostprijs van deze dag zouden uitrekenen zou dit bedrijf € 8.658,97 betalen, in tegenstelling tot € 8.867,66 met een gemiddelde prijs (2,41% meer).

Is een dynamisch energiecontract dan altijd voordeliger?

Wie zijn verbruik maximaal kan verschuiven richting de uren met de laagste prijzen, doet het meeste voordeel. Het omgekeerde geldt eveneens: wanneer uw bedrijf toch veel elektriciteit afneemt tijdens uren met een hoge algemene elektriciteitsvraag, zoals de ochtend- en avondpieken, bestaat het risico dat de totale kost duurder uitvalt dan bij een contract met een vaste of variabele energieprijs.

Belangrijke aandachtspunten: 

⚡Als particulier kan je eenvoudig beslissen uw wasmachine een uur later op te zetten, maar voor de meeste bedrijven is het zeer moeilijk om hun verbruik te verschuiven. Ondernemingen zijn afhankelijk van bepaalde openingsuren of moeten bijvoorbeeld rekening houden met de productieplanning en werkschema’s.

⚡Anderzijds, wanneer je bijvoorbeeld een vloot elektrische voertuigen hebt, kan u met een dynamisch energiecontract inzetten op laadbeurten wanneer de stroomprijzen goedkoper zijn. Zo’n flexibele strategie zorgt voor een hoger rendement op uw laadstations.

⚡Wanneer uw bedrijf (veel) stroomoverschotten heeft uit zonnepanelen, dan wegen negatieve stroomprijzen veel harder door in een energiecontract met afrekeningen per uur. In dit geval kan het aangewezen zijn te opteren voor een injectiecontract dat niet op uurbasis wordt afgerekend.

Lees meer over de impact van negatieve stroomprijzen in🖱️deze blog op onze website

⚡Meer en meer leveranciers rekenen hun onbalanskosten door. Deze kosten ontstaan wanneer de vraag of het aanbod van elektriciteit afwijkt van de voorspellingen en worden doorgerekend aan de eindafnemer. Hoe meer mensen dus hun afname ‘last minute’ gaan wijzigen om in te spelen op de uurprijzen, hoe groter het onevenwicht zal worden, en dus hoe hoger de onbalanskosten. We kunnen ons afvragen of de win door in te zetten op de goedkope uren dan nog zal opwegen tegen de hogere onbalanskosten.

⚡Voor veel bedrijven is het nefast om geen inschatting te kunnen maken van de toekomstige kosten. Een dynamisch energiecontract biedt geen mogelijkheid om (delen van) het volume in prijs vast te leggen. Omdat die budgettaire onzekerheid vaak onaanvaardbaar is worden ondernemingen vaak gepusht naar ‘blokkliks’, al houden deze in de praktijk vaak nog meer risico in.

Lees alles over de verschillen tussen profiel- en blokkliks in 🖱️ deze blog op onze website.

Samenvatting.

Dynamische energiecontracten volgen de uur- of dagprijzen van de markt, waarbij bedrijven die hun energieverbruik kunnen verschuiven naar de goedkoopste uren financieel voordeel kunnen behalen. In tegenstelling tot variabele contracten, die met gemiddelde prijzen werken, worden bij dynamische contracten de werkelijke prijzen per uur of dag verrekend.

Dit kan voordelig zijn als een bedrijf flexibel is met energieverbruik, maar risicovol wanneer het veel verbruikt tijdens piekuren. Bedrijven met zonnepanelen kunnen negatieve stroomprijzen sterker voelen in dynamische contracten. Anderzijds is de onzekerheid over het toekomstige budget voor veel bedrijven niet aantrekkelijk. Ook onbalanskosten, veroorzaakt door afwijkingen in energievoorspellingen, kunnen de potentiële voordelen van dynamische contracten verminderen

Conclusie.

Of een dynamisch energiecontract voordeel kan opleveren voor uw bedrijf hangt in grote mate af van uw energiesituatie en uw verbruiksprofiel. Een expert zoals Odot kan u helpen deze in kaart te brengen en de juiste type energiecontracten te kiezen.

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.