Odot
Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.
In de afgelopen drie jaar heeft de dynamiek van de energiemarkt ingrijpende veranderingen ondergaan. Energieleveranciers hebben zich aangepast en zijn voorzichtiger geworden. Ze voegen strengere clausules toe om hun eigen risico's te beperken. Dit betekent dat bedrijven nu met minder onderhandelingsmacht te maken hebben. Om onnodige kosten en boetes te vermijden, met name bij belangrijke wijzigingen zoals de implementatie van zonnepanelen of laadpalen, dienen bedrijven nu meer tijd en expertise te investeren in hun energiebeleid. Deze uitdagingen zijn complex en vergen een strategische aanpak.
Uitdaging 1: Beperkte Volumeflexibiliteit en Boetes voor Afwijkingen in Geschat Energieverbruik.
In het verleden konden bedrijven flexibele energiecontracten onderhandelen zonder extra kosten voor variaties in hun verbruik. Tegenwoordig hanteren energieleveranciers strengere voorwaarden. Ze leggen maandelijkse verbruikslimieten op en dreigen met hoge boetes voor afwijkingen. Sommige leveranciers gaan zelfs zo ver dat ze boetes opleggen bij bedrijfsverhuizingen of -sluitingen, met als doel verlies van volume te compenseren. Deze clausules kunnen aanzienlijke extra kosten met zich meebrengen, vooral voor bedrijven die veel beweging op hun locaties hebben of hun vestigingen uitbreiden of sluiten.
Uitdaging 2: Vaste Prijzen op 'Baseload' en de Complexiteit van Prijsformules.
Vroeger werden prijskliks gebaseerd op het verbruiksprofiel van de klant, maar tegenwoordig verkiezen energieleveranciers het baseload-principe. Dit houdt in dat klanten in bulk kopen en elk kwartier moeten omgaan met fluctuaties op de dagmarkt tegen actuele prijzen. Dit vergroot het risico op extra kosten en maakt het voor bedrijven moeilijk om de toekomstige energieprijs nauwkeurig te voorspellen. De prijsformules zijn niet langer "all-in," en bedrijven moeten zich bewust zijn van de details in hun contracten, zoals netverliezen, onbalanskosten en transportkosten, die de totale prijs per MWh aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Dit vereist diepgaande kennis van prijsfactoren, wat voor veel bedrijven een uitdaging is.
Uitdaging 3: Extra Kosten op Vermogen en het Nieuwe Capaciteitstarief.
Sinds begin 2023 geldt op Vlaams niveau een nieuw capaciteitstarief. Bedrijven betalen een basiskost voor hun "gereserveerde vermogen," dat ze inschatten via een vermogensaanvraag bij Fluvius. Overschrijding van dit vermogen resulteert in een boete die 50% hoger is dan de prijs per gereserveerde kW. Ongebruikt gereserveerd vermogen wordt niet vergoed. Bovendien kan het aangevraagde vermogensniveau 12 maanden niet worden verlaagd. Dit maakt het lastig voor bedrijven om een juiste analyse te maken en een passende vermogensaanvraag te doen. Het doel van deze regels is bedrijven aan te moedigen bewuster met hun vermogen om te gaan en zo een gebalanceerder elektriciteitsnet te creëren. Bedrijven moeten dus zorgvuldig overwegen wanneer ze bijvoorbeeld elektrische voertuigen opladen of productiemachines gebruiken om pieken te verminderen en optimale kostenbesparingen te realiseren.
Uitdaging 4: Kredietwaardigheid en Betalingsbeleid.
Nadat de meest voordelige prijsformule is gekozen, volgt vaak een kredietwaardigheidsscreening. Steeds meer leveranciers vragen vooraf een waarborg, zelfs bij kleine liquiditeitsproblemen. Bij hoog verbruik kan deze waarborg snel oplopen, meestal 3-6 maanden aan energiekosten. Teruggave vindt vaak pas na 12 maanden goed betalingsgedrag plaats. Andere varianten, zoals moedergaranties of verplichte domiciliëring van facturen, worden steeds vaker toegepast. Leveranciers zijn strikt als het gaat om betalingstermijnen en stoppen snel met contracten als betalingen achterblijven, waardoor bedrijven gedwongen worden om een nieuwe leverancier te vinden.
Conclusie: Odot kan u helpen.
Het veranderende energielandschap heeft geleid tot een complexer speelveld voor bedrijven. Het begrijpen van de verborgen kosten en voorwaarden is van cruciaal belang om financiële verrassingen te voorkomen. Hier komt Odot in beeld. Als specialist in energiebeheer begrijpen we de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. We bieden niet alleen deskundig advies, maar ook oplossingen om uw energiebeleid te optimaliseren en uw kosten te beheersen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we u kunnen helpen uw energiebeheer te verbeteren en uw bedrijf vooruit te helpen.