ESG en energietransitie: De visie van Odot op duurzaam energiebeheer.

Terug naar alle blogs
Scroll

In de snel veranderende energiemarkt worden bedrijven geconfronteerd met toenemende complexiteit en regelgeving. De noodzaak om een optimaal en kosten-efficiënt energielandschap te creëren wordt steeds dringender, zeker nu Environmental, Social en Governance (ESG)-criteria een centrale rol spelen in het bedrijfsleven. Bij Odot, in samenwerking met BDO, zijn we goed voorbereid om bedrijven te ondersteunen bij de integratie van ESG-rapportage in hun energiebeheer. In dit blogbericht delen we onze visie en aanpak.

1. De noodzaak van ESG in energiebeheer.

Waarom ESG belangrijk is.

ESG-strategieën worden steeds meer erkend als essentiële elementen voor duurzaam zakendoen. ESG-criteria bieden bedrijven niet alleen een kader om milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde beslissingen te nemen, maar helpen ook bij het waarborgen van een solide governance-structuur. Dit is cruciaal in een tijd waarin regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EU Taxonomy bedrijven verplichten om transparant te zijn over hun ESG-prestaties.

Regulatoire druk en verantwoording.

In 2024 treden er belangrijke veranderingen in de regelgeving in werking, zoals de uitbreiding van de EU Taxonomy, die grote bedrijven verplicht om te rapporteren over hun ESG-prestaties. Dit zal leiden tot meer transparantie en vergelijkbaarheid, waardoor stakeholders ESG-overwegingen kunnen meenemen in hun besluitvorming. Voor bedrijven betekent dit een verhoogde noodzaak om hun ESG-strategieën tijdig aan te passen en te implementeren.

2. Odot’s expertise in Energy Accounting.

Onze aanpak.

Bij Odot combineren we onze jarenlange expertise in energiebeheer met geavanceerde technologieën om bedrijven te helpen hun energiecontracten te optimaliseren en kosten te verlagen. Door nauwkeurig te meten en analyseren op kwartierniveau, kunnen we de kosten, opbrengsten en CO2-uitstoot van elke MWh berekenen. Dit draagt bij aan een efficiënte ESG-rapportage en helpt bedrijven bij het nemen van weloverwogen beslissingen in het kader van duurzaamheid.

Figuur 1: Visualisatie uit onze my.Odot omtrent CO2-rapportering
Figuur 1: Visualisatie uit onze my.Odot omtrent CO2-rapportering

Samenwerking met BDO.

Onze samenwerking met BDO versterkt onze capaciteit om bedrijven te ondersteunen bij hun ESG-traject. BDO biedt uitgebreide expertise in ESG-rapportage en compliance, wat ons in staat stelt om een geïntegreerde aanpak te bieden. Samen helpen we bedrijven om relevante kwesties te identificeren, de juiste KPI’s te selecteren en gerichte actieplannen te ontwikkelen op basis van gedetailleerde data-inzichten.

Figuur 2: Samenwerking tussen BDO (links) en Odot (rechts).

3. Implementatie van duurzame energieoplossingen.

Optimalisatie van energiecontracten.

Onze aanpak begint met een grondige analyse van de huidige energiesituatie van onze klanten. We beoordelen de verschillende componenten van hun energiecontracten en zoeken naar mogelijkheden om kosten te verlagen en duurzame oplossingen te implementeren. Dit omvat het overwegen van opties zoals energie- en PPA-contracten, evenals energiedeel- en injectiecontracten, met aandacht voor het specifieke verbruiksprofiel van de klant.

Innovatieve softwareoplossingen.

Een van onze belangrijkste troeven is de my.Odot applicatie, die onze klanten unieke inzichten en transparantie biedt in hun energiesituatie. Deze gebruiksvriendelijke software ondersteunt onze geïntegreerde aanpak en visualiseert data-gedreven analyses, wat bijdraagt aan 100% transparantie in onze acties. Dit stelt bedrijven in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en hun ESG-doelen effectief te realiseren.

4. De toekomst van energiebeheer.

Vooruitkijken.

De energiemarkt blijft evolueren, en bedrijven moeten zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Odot ondersteunt bedrijven bij deze transitie door duurzame en kosten-efficiënte strategieën te ontwikkelen. Onze expertise strekt zich uit over verschillende sectoren, van middelgrote ondernemingen tot meer industriële energieverbruikers, of bedrijven met veel vestigingen.

Onze missie.

Bij Odot zien we duurzaamheid niet als een modewoord, maar als een integraal onderdeel van onze bedrijfsstrategie. We streven ernaar om onze klanten te begeleiden bij het uitstippelen en implementeren van solide duurzaamheidsstrategieën, met meetbare en concrete maatregelen die bijdragen aan een veerkrachtige toekomst.

Conclusie

De implementatie van ESG-praktijken in energiebeheer is niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een strategische noodzaak voor bedrijven die willen groeien en concurreren in de huidige markt. Bij Odot, in samenwerking met BDO, bieden we de expertise en tools om bedrijven te helpen bij het navigeren door deze complexe omgeving en duurzame oplossingen te implementeren. Onze geïntegreerde aanpak zorgt voor transparantie, efficiëntie en een positieve impact op zowel het milieu als de samenleving.

Lees meer over hoe Odot en onze diensten op het gebied van Energy Accounting uw bedrijf kunnen helpen om duurzaam en kostenefficiënt te opereren op odot.be

Odot
Odot

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.