Het belang van digitalisering in energiebeheer.

Terug naar alle blogs
Scroll

In een wereld waar duurzaamheid en kostenefficiëntie steeds belangrijker worden, speelt digitalisering een cruciale rol in het energiebeheer. Bij Odot begrijpen we de noodzaak van geavanceerde digitale tools om bedrijven te helpen bij het optimaliseren van hun energieverbruik. Onze webapplicatie, my.Odot, biedt een allesomvattende oplossing voor effectief energiebeheer. In deze blog bespreken we hoe my.Odot bedrijven kan ondersteunen bij het behalen van maximale efficiëntie en duurzaamheid.

screenshots_myOdot

1. Duurzaam en kostenefficiënt energiebeheer.

Digitalisering biedt tal van voordelen voor bedrijven die hun energiebeheer willen optimaliseren. Van zonne-energie en energiedelen tot laadstations en batterijen, digitale tools zoals my.Odot maken het mogelijk om nauwkeurige metingen en diepgaande gegevensanalyse uit te voeren. Dit resulteert in een verhoogd rendement en een betere controle over energieverbruik en -productie.

2. Nauwkeurige inschatting van zonne-rendement.

Een cruciaal aspect van zonne-energiebeheer is het nauwkeurig inschatten van de productie en consumptie. Het aantal zonnepanelen en hun oriëntatie spelen een grote rol, maar het is ook essentieel om de lokale consumptie precies te berekenen. my.Odot biedt gedetailleerd inzicht in verbruiks- en productieprofielen waardoor een objectief inzicht in het rendement van uw zonnepanelen verkregen kan worden. Dankzij onze geavanceerde simulatie tools kunnen we vooraf zeer nauwkeurige simulaties maken van uw potentiële autoconsumptie. Zoals Jan Luyckx, Energy Analyst bij Odot, uitlegt: “Een nauwkeurige autoconsumptie-inschatting is essentieel voor het maximaliseren van het rendement van zonne-energie.”

3. Maximale waarde uit zonne-overschotten.

Bij een eigen consumptie van bijvoorbeeld 80% zijn er verschillende opties om het rendement uit de overige 20% te maximaliseren, zoals energiedelen of een injectiecontract. Chris Elbers, CEO van Odot, benadrukt het belang van het matchen van profielen met de juiste tools om te bepalen hoeveel volume exact via energiedelen herverdeeld kan worden. Odot kan deze profielen nauwkeurig matchen, waardoor bedrijven weloverwogen beslissingen kunnen nemen over het herverdelen van hun energieoverschotten.

4. Optimalisatie van laadstations.

Met de juiste tools en expertise kunnen laadstations worden omgevormd tot winstgevende modellen. my.Odot helpt bedrijven om de exacte kosten en opbrengsten van elke kWh in kaart te brengen. Dit stelt bedrijven in staat om het vermogen dat ter beschikking wordt gesteld aan laadstations effectief te beheren, wat een positief effect heeft op de netkosten. my.Odot geeft de nodige basisinzichten voor het bepalen van een correcte prijszetting bij publieke laadpalen, wat bijdraagt aan een kostenefficiënt en winstgevend laadstationbeheer.

5. De kracht van digitalisering in energiebeheer.

Het handmatig beheren van complexe hardware en bijbehorende data is vrijwel onmogelijk geworden. Digitalisering biedt een oplossing door het automatiseren van metingen, integreren van gegevens en genereren van nieuwe inzichten. Met my.Odot kunnen bedrijven strategieën ontwikkelen om kosten te verlagen en efficiëntie te verbeteren. “Bij Odot investeren we al lange tijd in het combineren van de juiste datastromen in gebruiksvriendelijke software en diepgaande integratie van AI om geavanceerde analyses toegankelijk te maken voor bedrijven”, vertelt Anya Kussé, Director of Operations & IT bij Odot. Dankzij onze digitale tools kunnen bedrijven de complexiteit van hun energiebeheer beheersen en een optimale energiestrategie ontwikkelen.

Eén van onze succesverhalen: Significante kostenbesparing met my.Odot.

Een voorbeeld van de impact van my.Odot is te zien bij een van onze klanten. Deze klant had oorspronkelijk van de netbeheerder een vermogen van 800 kW voorgesteld gekregen voor hun hoogspanningscabine. Door onze gedetailleerde analyse en actie, ontdekten we dat de pieken van deze klant maximaal 90 kW bedragen. We hebben het voorgestelde vermogen verlaagd naar 100 kW, wat resulteerde in aanzienlijke kostenbesparingen. Dankzij onze aanpak bespaart deze klant over een periode van 12 maanden maar liefst 21.168 euro.

⚡ Totale besparing: 21.168 euro (jaar 2024)

Conclusie.

Digitalisering speelt een cruciale rol in modern energiebeheer. My.Odot biedt bedrijven de tools die ze nodig hebben om hun energieverbruik te optimaliseren en duurzamer en kostenefficiënter te opereren. Door nauwkeurige metingen, gegevensanalyse en geavanceerde simulaties maakt my.Odot het mogelijk om het maximale rendement uit zonne-energie, laadstations en energieoverschotten te halen. Bij Odot blijven we ons inzetten voor het leveren van innovatieve oplossingen die bedrijven helpen om futureproof te blijven in een snel veranderende energiemarkt.

Odot
Odot

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.