5 gouden tips bij het onderhandelen van een energiecontract.

Terug naar alle blogs
Scroll

Nu de winter voor de deur staat, raden we bedrijven aan om snel hun energiecontract op scherp te stellen. “Het uitfaseren van meerdere kerncentrales in 2025 zal een impact hebben op het aanbod én bijgevolg de prijzen. Neem daar nog bij dat we een aanhoudend jojo-effect zullen zien met grote prijsschommelingen, zelfs op dagbasis. De bedrijven die nu dus niet snel naar hun energiecontract gaan kijken, riskeren dat de komende jaren in hun budgetten te voelen,” waarschuwt Chris Elbers, CEO van Odot. In dit artikel geven we vijf tips om de valkuilen op de energiemarkt te vermijden. 

De komende winter kunnen bedrijven zich aan flinke prijsschommelingen verwachten op de energiemarkt. Een hogere vraag, minder stroom van zonnepanelen en meer stroom van wind, zorgen voor volatiele prijzen. We zien nu al dat de stroomprijzen op momenten met weinig zon meteen boven de 100 euro per MWh uitkomen, of zelfs pieken richting 170 euro per MWh. Daar komt nog bij dat vanaf 2025 een deel van onze nucleaire capaciteit wegvalt, waardoor aardgascentrales een grotere rol zullen spelen in het opwekken van elektriciteit. Onze aardgasvoorraden zijn weliswaar vrij goed gevuld, maar een vroege winterpiek of geopolitieke troubles kunnen de aardgasprijzen (en dus ook de elektriciteitsprijzen) snel de hoogte in jagen.

Om zich in te dekken tegen die grote prijsschommelingen kunnen bedrijven best hun nieuwe energiecontract onderhandelen nog voor de eerste winterprik toeslaat en de prijzen de hoogte in schieten. Maar dat is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan en er schuilen flink wat addertjes onder het gras. Odot, dat 1.700 Belgische bedrijven begeleidt in hun energiestrategie, geeft alvast een reeks tips mee om rekening mee te houden in het vastleggen van een nieuw contract:

1. Vertrek van een grondige analyse van de (huidige en) toekomstige energiesituatie.

Grote veranderingen in volume, het plaatsen van zonnepanelen, laadpalen of batterijen worden best al vooraf in kaart gebracht, zodat hier rekening mee gehouden kan worden bij het opnemen van de contractuele volumes. Chris Elbers: “Zo’n analyse is echt cruciaal in een energiestrategie. We zagen de voorbije zomer bijvoorbeeld bedrijven veel geld verliezen doordat ze flink moesten betalen om hun surplus aan groene stroom terug op het net te zetten. Het is namelijk zo dat in injectiecontracten vandaag heel wat formules vervat zitten waarbij de onbalans-kosten worden aangerekend per KVA/kWp/MWh.”

2. Neem naast prijsformules ook prijsklikmethodes onder de loep.

Maak een brede vergelijking en neem daarbij zoveel mogelijk aspecten mee. Kijk daarbij zeker verder dan enkel de prijsformules, maar neem ook de prijsklikmethodes onder de loep. Er is namelijk een subtiel maar cruciaal verschil tussen ‘profielkliks’ en ‘blokkliks’. Terwijl profielkliks gebaseerd zijn op verbruiksprofielen, leggen blokkliks gelijke volumes voor elk uur vast.

Chris Elbers: “Als een bedrijf bijvoorbeeld 70 procent van zijn verbruik vastklikt met een profielklik, dan wordt voor elk uur 70 procent van het verbruik aan deze vaste prijs afgerekend en wordt voor het andere deel de variabele prijsformule aangerekend. Bij een blokklik legt de leverancier de prijs vast voor een gelijk volume voor elk uur. Het gevolg hiervan is vaak dat bedrijven in de daluren te veel volume hebben gekocht en in de piekuren te weinig. Wanneer de prijzen lager staan, betekent dit dat bedrijven het volume dat ze te veel aankopen aan veel lagere prijzen verkopen.”

Verder is het ook belangrijk dat alle niet-verbruiksgerelateerde kosten (bv. op vermogen, jaarlijkse vergoedingen,…) in de vergelijking worden meegenomen.

3. Kies voor flexibiliteit.

Odot adviseert zijn klanten ook steeds een gemengde strategie te overwegen en te kiezen voor contracten met genoeg flexibiliteit om bepaalde delen van het volume in prijs te kunnen vastleggen. Die contracten drukken de risico’s van prijsstijgingen en duurdere tarieven, maar laten tegelijkertijd voldoende ruimte om te reageren op prijsdalingen.

Chris Elbers: “Als voor toekomstige periodes bijvoorbeeld aan een aanvaardbare prijs al 50% van het volume in prijs vastgelegd kan worden, blijft het risico op extreme prijsstijgingen beperkt. Maar anderzijds, als de variabele prijs van dat moment toch lager zou liggen, heb je als bedrijf toch nog een gemiddeld goede prijs.”

4. Let op randvoorwaarden en kleine lettertjes.

Let goed op de randvoorwaarden (volumeflexibiliteit, duurtijd, opzegvoorwaarden, …) en neem alle elementen van een contract goed door voor je tekent, ook de kleine lettertjes.

Chris Elbers: “We zien dat energieleveranciers het risico vandaag meer aan de klantenzijde leggen. En die risico’s zijn niet altijd even makkelijk te spotten in een voorstel voor een energiecontract. Dikwijls zijn een paar letters in de kleine druk al genoeg voor een flink risico op meerkosten. Het is dus belangrijk om ook die grondig onder de loep te nemen.”

5. Volg continu op.

Blijf op een continue manier je energiecontract beheren (klikken, volumes bewaken,…) en beslis op de juiste momenten om een gedeelte van de volumes vast te klikken of variabel te laten. Bij Odot kiezen we voor een gemengde strategie: enerzijds kleine delen van het volume vastleggen aan aanvaardbare prijzen om jezelf te beschermen tegen mogelijke prijsstijgingen. Anderzijds volop inzetten op opportuniteiten: als de prijzen zeer gunstig staan, kan je beter zoveel mogelijk van je volume in prijs vastleggen. Voortdurende de markt en de prijsevoluties in de gaten houden is noodzakelijk om deze strategie goed te kunnen uitvoeren.

 

Anya Kussé
Anya Kussé

Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.