Corona laat uw energiefactuur dalen

Terug naar alle blogs
Scroll

De impact van het Covid-19 virus is ook voelbaar in de energiesector. De getroffen maatregelen zorgen ervoor dat het energieverbruik drastisch vermindert. Hierdoor treedt het effect van vraag en aanbod in werking en zien we de energieprijzen in vrije val gaan tot op uitzonderlijk lage prijsniveaus.

odot corona

In bovenstaande grafiek zien we enerzijds de sterke daling van de huidige variabele prijzen voor elektriciteit en gas. Anderzijds zien we ook de meer gestage daling van de vaste prijzen voor het jaar 2021 die we nu kunnen vastleggen.

Op korte termijn zien we dat vooral de variabele energieprijs zeer sterk daalt. Op sommige dagen of uren is de vraag naar energie zelfs zo klein, dat de tarieven onder nul zakken. Ook in de vaste prijzen voor de volgende jaren merken we een daling van de prijzen, hetzij minder snel dan de huidige variabele tarieven. Bij Odot houden we alvast de opportuniteiten voor de toekomst nauwgezet in de gaten.

Gelden deze negatieve energietarieven ook voor u?

Lees hierover meer in onze blog over wie kan profiteren van de negatieve beursprijzen.


Wat is op korte termijn het effect op uw energiefactuur?

De daling in energieverbruik zorgt op korte termijn voor een daling van de variabele energieprijzen. Hebt u een energiecontract waarbij u aankoopt tegen een vaste prijs, dan zullen de huidige lage variabele tarieven niet voor u van toepassing zijn. Uw energietarief werd namelijk bepaald bij ondertekening van uw contract of op het moment dat u uw prijzen heeft vastgelegd, en is daardoor niet langer onderhevig aan de huidige beursschommelingen.

Koopt u daarentegen momenteel uw energie aan tegen een variabele prijs, dan heeft u het voordeel van de huidige lage variabele prijzen. Het positieve effect van de uitzonderlijk lage prijsniveaus zal u dus zeker merken op uw afrekening.

Voor onze klanten onderhandelen wij steeds een energiecontract waarbinnen we beide prijsbeurzen, vast én variabel, combineren. Daardoor kunnen onze klanten op dit moment van de huidige lage variabele tarieven genieten.

Nog geen Odot klant?

Bent u nog niet aangesloten in ons optimaal aankoopmodel voor energie, bezorg ons dan uw energiecontract of recente afrekening en wij bekijken voor u de mogelijkheden.


Wat zijn de positieve gevolgen op lange termijn?

Het effect van het virus is momenteel het sterkst te merken op de variabele dagprijzen. Op de vaste prijsbeurs voor de toekomstige jaren zien we een gestage daling. In de afgelopen weken waren er al enkele opportuniteiten om uw energie voor de volgende jaren t.e.m. 2024 tegen een gunstig tarief vast te leggen.

Bij Odot monitoren we dagelijks de energiebeurzen. Zo missen we geen enkele prijsopportuniteit voor onze klanten en kopen we energie aan op de juiste prijsbeurs op het juiste moment.

Onze experts voor u laten aankopen?

Wij onderhandelen voor onze klanten energiecontracten waarbij u zowel op de vaste als de variabele prijsbeurs kan aankopen. Zowel als kmo, industriële verbruiker en als beheerder van meerdere gebouwen, geniet u op elk moment van de beste prijzen op de markt.

 

In enkele stappen kan u aansluiten in ons aankoopmodel voor energie, zodat onze experts voor u geen enkele opportuniteit meer missen.

Odot
Odot

Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.