Odot
Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.
Liefhebbers van de perfecte sneeuw trekken 365 dagen per jaar naar Aspen in Wilrijk. Hoe ze daar hun sneeuw ‘maken’, zo efficiënt mogelijk met energie omgaan en die energie ook slim aankopen, lees je in dit artikel.
De indoor sneeuwbaan Aspen opende in november 2017, net op tijd voor het winterseizoen. Skiliefhebbers stonden te trappelen van ongeduld om hun latten aan te trekken en de 240 meter lange piste af te zoefen. Wie net iets daarvoor ook een bezoek bracht in Wilrijk was O.[Odot]. Sneeuwpiste = vriezen = energie nodig: Chris en Tom maakten daarom een afspraak bij Yves Champagne, initiatiefnemer en vandaag ‘vader’ van de indoor skipiste.
Yves: “Onze vriesinstallatie gebruikt 85% van onze energiebehoefte. Wij hebben hier 6000 kubieke meter sneeuw op de piste, dat is het equivalent van 300 volle zwembaden.” In totaal ligt er een sneeuwtapijt van 50 cm. De eerste 20 cm is een ijslaag waarin de leidingen zitten en temperaturen tot -18 heersen. Dan volgt er een laag van ongeveer 10 cm sterk uitgeharde sneeuw. De laatste 20 cm is ‘the real stuff’ volgens Yves. Die wordt elke dag na sluitingstijd omgewoeld en gefreesd door de sneeuwkat. En net zoals op natuurpistes heeft die sneeuw tijdens de nacht de tijd om te transformeren tot een zacht sneeuwtapijt.
300 zwembaden sneeuw, dat verbruikt heel wat energie om die koel te houden denk je dan?
Yves: “Wij hebben vanaf het begin van het project grondig nagedacht over alle energie-aspecten. Anders dan je zou veronderstellen bijvoorbeeld, verbruiken we in de zomer, met hogere buitentemperaturen, niet meer energie dan in de winter. We laten in de zomermaanden de installatie ‘maar’ vriezen tot -12. Dat kan omdat we de piste minder intensief gebruiken en onze openingsuren beperkter zijn. De hypermoderne vriesinstallatie is ook een belangrijk element waardoor we spaarzaam met energie kunnen omgaan. De restwarmte van die installatie zetten we trouwens in voor de verwarming van de accommodatie, de luchtbehandeling en de werking van het sanitair systeem. Wist je dat Aspen minder energie gebruikt dan een gemiddeld gemeentelijk zwembad?”
Focus op groene energie
Yves: “we gebruiken ook groene energie. Om deze filosofie nog verder door te trekken, onderzoeken we of we onze elektriciteit zelf kunnen opwekken met zonnepanelen. We hebben hier 15.000 m2 dak beschikbaar, het is al snel een investering van 1,5 miljoen euro. In deze oefeningen betrekken we ook onze energiepartner Odot.
Waarom dan samenwerken met Odot? Yves, “we hadden bij onze start zeer snel een partner nodig om onze aansluiting van de netbeheerder rond te krijgen. Met Odot sloten we op twee dagen een overeenkomst in vertrouwen. Maar los van de snelheid, was het feit dat ze groene energie aan een aantrekkelijke prijs konden bieden belangrijk. We weten wat we per kilowatt betalen en dat is ok. Odot groepeert grootgebruikers zoals wij en klikt dat energiepakket vast op de juiste markt op het juiste moment. Hoe beter zij hun werk doen, hoe beter voor ons! Ik bekijk het een beetje zoals een verzekeringsmakelaar, die moet ook de beste polissen selecteren.”
Topleveranciers = topbelevingen voor je klanten
Maar minstens even belangrijk is de dienstverlening volgens Yves. “Een voorbeeld, het brood in ons restaurant komt van een echte bakker. Dat is duurder, maar dat verschil willen wij maken voor onze klanten. Om hen een topervaring te kunnen bieden, heb je topleveranciers nodig waarmee je loyaal kan samenwerken. Daarom is Odot een logische keuze voor Aspen. De energie-expertise waarover zij beschikken, hebben wij niet. En de samenwerking is voordelig en verloopt comfortabel.”
Geïnteresseerd in een samenwerking?
Ook ontdekken wat Odot voor uw bedrijf kan betekenen? Wij komen dat graag verduidelijken.