Anya Kussé
Als toonaangevende speler in de energiemarkt ontzorgen wij bedrijven in hun energiebeleid en ontwikkelen we futureproof energiestrategieën. Ons team van experts onderhandelt, beheert en optimaliseert de energiecontracten van onze klanten op een continue en transparante manier. Ondersteund door AI-gedreven software, maken we de huidige en toekomstige kostprijs van elke MWh inzichtelijk. Wij integreren duurzaamheid in onze totaalaanpak en werken pragmatisch en oplossingsgericht om u te ondersteunen in de energietransitie. Samen creëren we het meest ideale energielandschap voor uw onderneming.
- PERSBERICHT -
Specialist in energy accounting Odot ziet halvering gasprijzen in 2028. Bedrijven kunnen toekomstige kosten aanzienlijk drukken door vandaag volumes vast te leggen.
Wie dacht dat we meteen een daling van de energieprijzen zouden zien dankzij de plannen van de nieuwe regering, is eraan voor de moeite. Maar wie vandaag anticipeert, kan op termijn echter zijn kosten wel aanzienlijk drukken: specialist in Energy Accounting Odot ziet liefst een halvering van de gasprijzen in 2028.
“Momenteel is er de mogelijkheid om delen van de volumes vast te leggen aan aanzienlijk lagere prijzen. Bedrijven die vandaag ‘klikken’ plukken daar dus morgen de vrucht van”, aldus Odot CEO Chris Elbers. Dit jaar blijft het nog uitkijken voor prijsschommelingen en kosten om de surplus van groene energie terug op het net te zetten.
Dit jaar opnieuw opletten met extra kosten.
Deze zomer zullen we hoogstwaarschijnlijk opnieuw geconfronteerd worden met negatieve prijzen voor elektriciteit. Zeker aangezien de capaciteit in zonne-energie blijft toenemen. Hoewel er in 2024 een significante daling van het aantal nieuwe zonnepaneleninstallaties was door het wegvallen van subsidies. Maar door onder andere de PV-verplichting voor bedrijven die meer dan 1GWh en overheden die meer dan 250 GWh elektriciteit verbruiken, zal er ook in 2025 toch nog heel wat capaciteit bijkomen.
De terugleveringskosten zullen dan ook eerder hoog blijven. Sommige eigenaars van zonnepanelen zullen ook in 2025 af te rekenen krijgen met onbalanskosten, waarbij ze moeten bijbetalen om hun stroomoverschotten op het net te injecteren. Die kunnen op verschillende manier afgerekend worden, zoals per geïnjecteerde of afgenomen kilowattuur of per geïnstalleerd vermogen in kilowattpiek. Contracten die deze kostenrisico’s dekken worden steeds zeldzamer. Als ze al worden gedekt, dan compenseren leveranciers hun eigen risico met hoge marges en/of (verdoken) kleine lettertjes in het energiecontract.
Chris Elbers: “Bedrijven kunnen dit opvangen door hun eigen energiebehoefte goed in kaart te brengen en hun zonnepanelenpark daar zo goed mogelijk op af te stemmen, want installaties met veel stroomoverschotten hebben vandaag niet het ideale rendement. Wel integendeel. Wat energiecontracten betreft, is het opnieuw heel belangrijk om de parameters helder te hebben. Als je bijvoorbeeld in de optimale situatie zit waar je weinig stroom terug op het net dient te injecteren, kan je er best op toezien dat er per kilowattuur wordt gerekend, anders loop je tegen een veel te hoge vaste kost aan.”
De netkosten krijgen in 2025 een make-over. De totale impact op de energiefactuur zal afhangen van de tariefcode die van toepassing is op bedrijven. Dit zou kunnen leiden tot een verhoging van 30 tot zelfs 40%. De kosten zullen sowieso nog meer worden toegespitst per verbruikte kilowatt of hoeveel elektriciteit een bedrijf tegelijk verbruikt.
Chris Elbers: “We evolueren inderdaad richting een kostenberekening op basis van het piekvermogen. Daarom is het vandaag belangrijker dan ooit om een helder zicht te hebben op het verbruik. Meten is weten en piekvermogenbeheer is cruciaal om de kosten te beheersen. En daar zit voor veel bedrijven een stevige uitdaging, want dikwijls zitten de angels in de details.”
De ideale aankoopstrategie voor bedrijven voor de eerste helft van 2025:
⚡Prijsrisico’s beperken door stukken volume in prijs vast te zetten voor 2025 en verder. De gasprijs voor 2028 is momenteel bijvoorbeeld de helft van de gasprijs van vandaag, dus daar worden al grote delen van het volume voor de Odot-klanten vastgelegd, om hen te verzekeren van die gunstigere tarieven.
⚡Het piekvermogen goed beheren (en rekening houden met elektrische wagens en het elektrificeren van energieverbruik), kan transport- en distributiekosten onder controle houden.
⚡Productie van hernieuwbare energie zo nauwkeurig mogelijk af te stemmen op het verbruiksprofiel.
⚡Rekening houden met de mogelijke impact van investeringen in batterijen op een energiecontract. Batterijen kunnen voor specifieke bedrijven uiteraard rendabel zijn, maar ze komen vaak met de verplichting om een bepaald (en suboptimaal) type contract af te sluiten.
Trends energiecontracten.
Dynamische energiecontracten zitten in de lift. Voor elektriciteit neemt het aantal dynamische energiecontracten met bijna 15% toe vanaf 2025. Tot einde 2024 bevatte de meerderheid van de energiecontracten (66,16%) een afrekening op basis van gemiddelde prijzen per maand, waarbij de verdeling vanaf 2025 meer naar 50-50 neigt.
De energiecontracten vanaf 2025 bevatten opvallend meer klikmogelijkheden dan de energiecontracten tot 2024. Voor aardgas is deze stijging nog hoger dan voor elektriciteit. Voor zowel elektriciteit als aardgas is bij meer dan de helft van de energiecontracten de mogelijkheid om op kwartaal - en jaarbasis prijzen vast te leggen. Een de-clickoptie is bij aardgas opnieuw veel sterker vertegenwoordigd in de energiecontracten vanaf 2025, terwijl we bij elektriciteit de tegenovergestelde beweging zien.
Op langere termijn: halvering gasprijzen, maar nog niet van elektriciteit.
De gasprijs halveert vanaf 2028. Chris Elbers: “De voorbije jaren zagen we de gasprijs naar boven gestuwd worden door het leegtrekken van de gasvoorraad en onder impuls van geopolitieke conflicten. Momenteel ziet het ernaar uit dat rond 2028 de prijs terug op het ‘normale’ niveau zou moeten landen. Uiteraard is daar geen garantie op. Bedrijven kunnen zich echter wel van die voordeligere prijzen verzekeren door vandaag een deel van hun volumes vast te leggen.”
Voor elektriciteit is er niet meteen een prijsdaling aan de horizon. Hoewel Arizona in het federale regeerakkoord volop de kaart van de nucleaire energie trekt, zullen we de effecten hiervan nog niet meteen zien. Zelfs als de regering nu beslist om kerncentrales langer open te houden, zien we pas over 5 à 10 jaar het effect hiervan aangezien er veel oplapwerk nodig is om huidige centrales operationeel te houden, als dat überhaupt al mogelijk is. Daar komt bij dat ten vroegste in 2033 een nieuw, eerste model van een nucleaire centrale klaar zou zijn.
Andere opties zullen ook niet meteen soelaas brengen. De plannen voor het energie-eiland op zee (een groot, industrieel stopcontact op zee) lijken te gaan sneuvelen door de ontsporende kosten (van 2,5 miljard geraamd naar 9 miljard nu).
Ook aan een andere aansluiting van de windparken op zee op het hoogspanningsnet op land zal een prijskaartje hangen. Dat zal onvermijdelijk nog altijd impact hebben op de elektriciteitsfactuur (distributie- en netkosten), aangezien de tarieven stijgen als netbeheerder Elia meer investeert.