Een nieuw energiecontract: waar moet u op letten?

Terug naar alle blogs
Scroll

Verschillende bedrijven vatten nu de koe bij de horens om hun energiecontracten onder de loep te nemen. Of, u krijgt proactief een nieuw voorstel van de energieleverancier toegestuurd voor de hernieuwing van uw contract. We schetsen in dit blogartikel waar u rekening mee moet houden, zodat u bij uw afrekening niet voor verrassingen komt te staan.

Tarieven voor de toekomst.

Gezien de huidige variabele tarieven voor energie zo laag staan, kan dit een vertekend beeld voor de toekomst geven. Deze uitzonderlijk lage energieprijzen zijn geen onsterfelijk leven beschonken. Met de heropstart van de economie zullen ook de energietarieven zich wellicht opnieuw in stijgende lijn begeven.

Wees dus zeker attent op prijsformules die gebruik maken van de huidige (lage) variabele tarieven om voorbeeldprojecties voor de volgende maanden en jaren te maken. Een offerte die er op het eerste zicht heel aantrekkelijk uit ziet, kan al naargelang de prijsformule erg duur uitdraaien in de toekomst.

Krijgt u voor de toekomstige jaren een vaste prijs aangeboden, dan moet u de inschatting maken of deze voldoende laag is om hierop in te tekenen. Als u voor een periode energie aankoopt tegen een vaste prijs, komt u namelijk niet meer in aanmerking voor de daling van de variabele prijzen op de beurs voor dat moment.

Uw contract door een expert laten bekijken?

Bent u niet zeker tegen welke tarieven u momenteel aankoopt, of twijfelt u over een ontvangen offerte van de energieleverancier? Stuur uw contract of prijsvoorstel naar ons door en één van onze experts analyseert graag wat u zou kunnen besparen.


Variabel versus vast.

Een analyse van de voorbije 15 jaar toont aan dat de variabele beursprijzen in de meeste gevallen gemiddeld gezien goedkoper waren dan de vaste prijzen. Dit neemt niet weg dat je op bepaalde momenten erg interessante vaste prijzen voor de toekomst kan bekomen.

Bij Odot onderhandelen we steeds een type contract waarbij we voor onze klanten op beide prijsbeurzen, zowel vast als variabel, kunnen aankopen. Wij monitoren continue de markt, zodat onze klanten ten alle tijden verzekerd zijn van de beste voorwaarden. Onze experts maken op basis van hun ervaring de juiste keuze tussen vast en variabel en dat op het juiste moment.

Wilt u meer weten over ons optimaal aankoopmodel?

Odot bundelt de energievragen van industriële verbruikers, bedrijven met meerdere vestigingen, kmo's en zelfstandigen. Om zo voor elk type verbruiker met maximaal gewicht de voordeligste energiecontracten te onderhandelen.

Lees hier meer over Elektriciteit & Aardgas.

Odot
Odot

Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.