Stijgende energieprijzen tarten de logica.

Terug naar alle blogs
Scroll

Als we kijken naar het verleden, dan zagen we in de zomermaanden altijd voordeligere energietarieven ontstaan. De lagere vraag naar aardgas en elektriciteit bij warmere temperaturen zorgde steeds voor een prijsdaling in deze periode. Nu zien we echter het tegenovergestelde. In de afgelopen maanden zijn de energieprijzen abnormaal gestegen en werden al verschillende hoogterecords gebroken.

Lage gasvoorraad in Europa.

Door de grote vraag van gas in Azië, werd de prijs daar opgedreven. Lng-schepen voerden hun gasvoorraad dus liever naar Azië dan naar Europa omdat ze daar hogere prijzen konden vragen. Hierdoor was er een verminderd aanbod van Lng in Europa. Daarnaast hebben onderhoudswerken aan bepaalde gasinstallaties en diverse kleinere incidenten ook bijgedragen aan de vermindering van het aanbod. Momenteel zit de Europese voorraad op het laagste niveau in 10 jaar tijd, wat stress veroorzaakt op de markt. Tenslotte heeft ook de stijging van de CO2 prijs de vraag naar aardgas doen toenemen, wat steenkool minder concurrentieel heeft gemaakt.

Domino effect op elektriciteitsprijzen.

De prijsstijging in de elektriciteitssector vindt zijn oorzaak in verschillende factoren. Enerzijds was er het herstel van de economische activiteit na Covid-19, die de vraag naar elektriciteit deed toenemen. Ook een lage productie van windenergie door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden, en onderhoudswerken aan elektriciteitscentrales hebben een rol gespeeld in de stijging. Tot slot werd een groot deel van de productie van elektriciteit ook een stuk duurder door de stijgende gas-, steenkool- en CO2-prijzen.

Stijgende energieprijzen

Energieprijzen op langere termijn.

Net zoals Covid-19 zeer snel en onverwacht de energiemarkt door elkaar schudde, is dit fenomeen iets wat niemand had kunnen voorspellen. De huidige prijzen liggen gemiddeld 3 keer zo hoog dan in dezelfde periode voor Corona, wat onhoudbaar is voor veel producenten én ondernemers.

Met de winter voor de deur - en de vraag naar aardgas en elektriciteit die daardoor opnieuw zal toenemen - verwachten wij niet dat de energieprijzen dit jaar nog significant zullen dalen. Op langere termijn verwachten we echter wel dat de markt zich zal stabiliseren. Wanneer de aardgasprijzen terug naar een normaal niveau dalen wanneer de voorraad opnieuw toeneemt, zal dit evengoed een positief effect op de elektriciteitstarieven hebben.

Moet u zich verwachten aan een hogere energie afrekening?

De huidige prijsstijging heeft een impact op het gedeelte energie dat in deze periode tegen een variabel tarief wordt aangekocht. Verbruiken waarvoor op een eerder moment de prijs werd vastgelegd, zijn niet onderhevig aan deze variabele prijsstijging.

Odot onderhandelt voor haar klanten steeds een energiecontract waarin een mix van variabele en vaste prijzen mogelijk is. Zo kunnen wij als energiebeheerder op het juiste moment voor de juiste prijsformule kiezen.

Lees hier meer over het beheer van Elektriciteit & Aardgas door Odot.

Odot
Odot

Odot verlaagt uw energiekosten door middel van een uniek aankoopmodel, ondersteund door AI en innovatieve software. Onze kennis van de energiemarkt, verzekert u van de voordeligste tarieven, een continue prijsopvolging en een contract dat bij u past.